luni, 7 aprilie 2008

Regnul Monera

Regnul Monera

Structura si particularitati =>include organismele microscopice procariote:bacteriile si cianobacteriile.Celulele procariotelor nu au nucleu, datorita dimensiunilor foarte mici ele nu pot fi vazute cu ochiul liber, de aceea ele fiind numite microorganisme.
Clasificare: Regnul Monera are 2 grupe principale de organisme:algele albastre si bacteriile.
Acest regn este cel mai unitar dintre regnurile lumii vii, deoarece cuprinde un singur tip de organism, bacteriile, similare din punct de vedere morfo-anatomic, dar extrem de diversificate eco-fiziologic.
Importanta: Cunoaşterea bacteriilor este extrem de importantă atât din punct de vedere teoretic, dar mai ales din punct de vedere socio-economic. Din studiul bacteriilor pot rezulta date importante care pot explica originea si evoluţia vietii pe Pământ.
Origine Bacteriile sunt cele mai vechi organisme vii de pe Pamant, aproximativ 2 miliarde de ani au fost singurile forme de viata de pe Terra.Morfologia bacteriilor este foarte simpla:denumirea de bacterie vine de la cuvantul grecesc "bacterion" care inseamna bastonas.Forma de bastonaş este caracteristică grupului de bacterii numite "bacili", însă esista şi alte forme pe care le prezintă celulele bacteriene, cum ar fi cea sferica de coci, cea spiralată la spirili si spirochete etc.
Morfologie Bacteriile sunt organisme unicelulare, solitare; frecvent acestea se asociază in colonii de formă filamentoasă, de şirag de mărgele sau de ciorchine.